Kurs
Kurs 15 högskolepoäng • ARKN21
Undervisning – höstterminen 2020
Med anledning av regeringens meddelande den 29 maj, att en återgång till campusundervisning är möjlig fr.o.m. 15 juni, gäller följande angående undervisning på HT-fakulteterna under hösten:
- På grund av pågående coronapandemi (covid-19) och de restriktioner som är utfärdade kommer undervisningen för höstens kurser att ha begränsat antal träffar på campus beroende på tillgången på lämpliga lokaler. Till stor del kommer undervisningen att bedrivas på distans. Detaljerad information om vad som gäller för din kurs meddelas nedan.
- I det fall undervisningen ges på campus finns för varje undervisningslokal anvisade in- och utpassager i förhållande till trapphus, korridorer och entréer (in- och utgångar). Tag hänsyn och följ instruktionerna noga. Handsprit ska finnas tillgänglig i alla lärosalar och grupprum.
Var uppmärksam på annorlunda starttider på dina undervisningsmoment. Angivna tider i ditt kursschema gäller.
Kursens övergripande tema är källvärde hos äldre texter samt relationen mellan text och materialitet. Vi tar upp textens sociala funktion, dynamik mellan text och tal, texttyper, praktiskt närmande till den fysiska texten, närläsningens metodik, textens tillblivelse-, handhavande- och traderingshistoria, text på ting och i rummet. Dessutom belyses problematik kring och utmaningar med att arbeta med översättningar och olika editioner av texter. Exempel på källmaterial som kan tas upp är antik text och epigrafik, runinskrifter, isländska sagor, dokumentära källor och brev. Undervisningen består av föreläsningar och seminarier. Föreläsningarnas syfte är att ge och fördjupa metodiska och teoretiska perspektiv, seminariernas att gemensamt närläsa och tolka en serie nyckeltexter. Målet är ge verktyg för att lära känna, tolka och medvetet förhålla sig till komplexiteten hos våra källor till det förflutna.
Kurstillfälle:
höstterminen 2020
Utbildningsform:
både campus/online
Studiesätt:
heltid,
dagtid
Kursperiod:
2020-11-09 – 2021-01-17
Kursspråk:
engelska
Anmälningskod:
LU-30271
Behörighet:
genomgången kandidatkurs i Arkeologi, Historisk arkeologi, Antikens kultur och samhällsliv, Historisk osteologi, Historia, Latin, Grekiska, Idé- och lärdomshistoria, Religionshistoria eller motsvarande kunskaper.
Introduktionsmöte: Måndagen den 2 november kl. 13.15 – 15.00 i LUX:B237
Lärare:
Torbjörn Ahlström,
Susanne Berndt Ersöz,
Lovisa Brännstedt,
Fredrik Ekengren,
Martin Hansson