Till gymnasieläraren

Här på Institutionen för Arkeologi och Antikens historia tycker vi att den utåtriktade verksamheten är jätteviktig! Vi sätter värde på att ha utbyten med regionens gymnasieskolor och vill gärna välkomna er att komma med förslag på möjliga möten mellan era elever och våra forskare och studenter.

Sedan ett par terminer tillbaka arbetar vi i tre olika utåtriktade sammanhang:

  • Arkeologidagen – varje vår inbjuder vi gymnasieelever och deras lärare att komma och lära känna oss och våra verksamheter. Vi har kallat denna gymnasiedag för ”Gräv där du står”. Vi går ut via e-post till regionens gymnasieskolor och erbjuder ett program med spännande, interaktiva aktiviteter där eleverna bjuds in att tillsammans med forskare och studenter lära känna arkeologiska fynd, benmaterial, medeltida byggnader och mycket annat. Under en eftermiddag kan klassen eller gruppen vandra runt mellan de olika programpunkterna och lära sig mer om det förflutna, och om oss och våra ämnen. Vår studentförening KNUT finns på plats med god fika och information om de utgrävningar studenterna själva varit iväg på. Och vår studievägledare informerar, för dem som så önskar, om hur det är att läsa Arkeologi och Antikens historia i Lund.
  • Gymnasieinformationen i november varje år – som ni säkert vet bjuder Lunds universitet in till gymnasieinformation under fyra tisdagar i rad på senhösten varje år. De humanistiska ämnena brukar visa upp sig i centralhallen på Språk- och Litteraturcentrum här i Lund, det nybyggda språkcentrum som ligger intill Universitetsbiblioteket. Här finns också vi från Arkeologi och Antikens historia alltid representerade, och vi erbjuder även enskilda informationsträffar vid lunchtid, på institutionen, för de elever som är lite extra intresserade av just våra ämnen.
  • Kulturnatten – detta evenemang har anordnats för hela Lund i många år, i september månad. Under en lördag erbjuds alla att ta del av vad institutionen har att erbjuda. Institutionen för Arkeologi och Antikens historia har varit mycket aktivt representerad under Kulturnatten! Våra studenter och forskare har ordnat undersökning av djurben, visat upp vikingatida kämpalekar, en tvättäkta romersk soldat i full rustning har berättat om den enskilde soldatens utrustning och vardag. Vi har också haft forntida hantverk inne på institutionens gård, museivisningar m.m. Dessa arrangemang har varit mycket uppskattade!

Vill du veta mer? Har du egna förslag? Kontakta gärna institutionens studievägledare.

Sidansvarig: Susanne.Karlssonark.luse | 2023-09-13