Välkommen till Institutionen för arkeologi och antikens historia!

Institutionen för arkeologi och antikens historia vid Lunds universitet är en av de äldsta och största arkeologiska institutionerna i Sverige. Institutionen rankas på 89:e plats i Times Higher Education (THE) World University Ranking (2024) och som en av de 150 främsta enligt QS World University Ranking (2023).

Vår institution erbjuder en vital miljö för forskning och undervisning i arkeologi och antikens historia och har gjort så sedan 1805.

Institutionen består i dag av fem avdelningar/miljöer:

Till oss kommer studenter som vill lära sig mer om kulturer och samhällen i det förflutna och om den materiella kultur och de skriftliga källor dessa lämnat efter sig.

Våra studenter får lära sig att analysera och tolka en mängd olika källmaterial, alltifrån små brända ben till stora pampiga byggnader. Vi sätter stort värde på att våra utbildningar är såväl praktiska som teoretiska. Det betyder att våra studenter arbetar med faktiska arkeologiska artefakter, deltar vid utgrävningar samt utforskar olika teoretiska perspektiv genom vilka källmaterialen kan tolkas. Vi studerar inte bara materiell kultur utan även skriftliga källor, såsom antika historiska verk och inskrifter, och stor vikt läggs vid hur både ting och text kan kombineras för att nå en djupare förståelse av det förflutna.

Vi erbjuder...


...en rik, mångvetenskaplig och internationell forsknings- och utbildningsmiljö.


...en flexibel utbildningsstruktur med fristående kurser på grund- och avancerad nivå som kan kombineras för att skapa den profil just du vill ha.


...en bredd av kurser som spänner över såväl förhistorisk som historisk tid och över olika delar av världen.


...en av de främsta institutionerna i världen när det gäller forskning och undervisning i digital arkeologi, med kurser i de senaste metoderna för dokumentation och visualisering.


...Sveriges enda internationella mastersprogram i arkeologi med studenter från hela världen—Lunds universitet är förstahandsvalet för internationella studenter som studerar i Sverige.


...mentorsverksamhet  med studiegrupper på alla våra grundkurser.


...laboratorier med samlingar av arkeologiska och osteologiska material.


...fältverksamhet på alla utbildningsnivåer, med utgrävningar i bl.a. Uppåkra—Skandinaviens största, fyndrikaste och mest långvariga järnåldersbosättning.


...nära samarbeten med Humanistlaboratoriet vid Lunds universitet.


...nära samarbeten med de svenska instituten i Rom och Athen.


...närhet till flera viktiga museer, såsom Historiska museet vid Lunds universitet, Kulturen i Lund, samt Nationalmuseet, Glyptoteket och Zoologisk Museum i Köpenhamn.


...en av Lunds äldsta studentföreningar, KNUT, verksam sedan 1986 med novischverksamhet, spelkvällar, exkursioner och föreläsningar.


...en livfull akademisk miljö vid LUX, Lunds universitets centrum för humaniora och teologi i hjärtat av Lund.

Sidansvarig: Susanne.Karlssonark.luse | 2024-03-18