Person

Elisabeth Iregren

Affilierad forskare

  • Affilierade
  • Institutionen för arkeologi och antikens historia

Kontaktinformation

E-post elisabeth.iregrenark.luse

Jag inspirerades till vidare studier av lärare i Sundbyberg. Jag valde att studera zoologi och paleontologi. Arkeologi mötte jag senare, inför min forskarutbildning i det nya ämnet historisk osteologi.
 Jag har arbetat vid museum i Stockholm (1973-86) och var lärare vid institutionen 1986 - 2011.

Jag är dels intresserad av de nordiska däggdjuren som människor jagat och dels av människan som social och samhällelig varelse. Det senare ledde till projektet Medeltidens människor. Ett stort intresse rör befolkningsgruppers biologiska bakgrund och förhållandet mellan kulturell och biologisk etnicitet. Sörsamiska projetet focuserade på detta.
Ett annat fokus är etiska frågor inom arkeologi och osteologi. Dels har jag undervisat i etik på avancerad nivå, dels förberett forskningprojekt kring den anatomiska samlingen vid LU och dels har jag debatterat samlingar av människor både inomvetenskapligt och i skilda media. År 2013 föreläste jag vid en etikkommitté i Oslo.

I Forskningsportalen kan du söka och hitta information om alla aktiva forskare, enheter, publikationer, projekt, infrastrukturer och mer för att få en överblick över Lunds universitets hela forskning.

Min profil i Lunds universitets forskningsportal

Under 2013 har jag fr.a. arbetat med tre teman: etik, samisk björnritual och hundens historia. Jag har föreläst i etik - dels vid museet i Simrishamn och dels vid en etikkommitté i Oslo. Som anställd vid norska Sametinget har jag dokumenterat björngravar i Nordnorge. Rapportarbete pågår. När det gäller hundens historia är detta ett stort intresse, som också får sitt utlopp genom populärvetenskapliga föreläsningar. Vidare har jag varit sakkunnig vid två docentutnämningar vid universitet i Finland. Jag avslutar f.n. ett redaktörskap för en volym med artiklar i etik vid institutionen.

Elisabeth Iregren

Affilierad forskare

  • Affilierade
  • Institutionen för arkeologi och antikens historia

Kontaktinformation

E-post elisabeth.iregrenark.luse

Sidansvarig: Susanne.Karlssonark.luse | 2020-06-03