Nyheter
Ny kollega via projektet ”Scholar at Risk”
Anas Al Khabour från Raqqa i Syrien har i höst knutits till institutionen som forskare i klassisk arkeologi inom projektet Scholars at Risk, SAR, vilket finansieras av Lunds universitet och Riksbankens Jubileumsfond.
Institutionen har fått en ny hedersdoktor, Penelope Davies
Penelope J.E. Davies doktorerade i klassisk arkeologi vid Yale University och är nu professor i konsthistoria vid University of Texas i Austin. Hon utses till heders - doktor för sin långa och omfattande forskargärning, samt för sitt engagerade och mångåriga samarbete med forskare vid fakulteten, särskilt på Institutionen för arkeologi och antikens historia.
Stadens uppkomst
Varför finns städer och hur kommer det sig att vissa byar - men inte alla - blev städer? Finns det därmed ett behov av städer? Och vilket är i så fall det? Historiken Heiko Droste och arkeologen Mats Roslund fördjupar sig i detta samtal i frågan om varför städer finns. Moderator:
Framtidens forntidsforskning
Välkommen till en föreläsning om hur ljusets kraft, i form av forskning med hjälp av synkrotronljus, kan ge oss ny kunskap om forntiden. Arkeologen Björn Nilsson från Lunds universitet berättar och ger exempel på hur synkrotronforskning banar väg för helt nya möjligheter att undersöka arkeologiska föremål, och hur denna kunskap kan ge upphov till nya forskningsfrågor och kasta nytt ljus på hur vi levde i forntiden.
Atlantisk stör i kungens matförråd – unikt fynd i Östersjövrak från 1495
Nu kan forskare i Lund avslöja vad danske kung Hans tänkte bjuda på när han skulle göra anspråk på den svenska tronen i Kalmar år 1495: en två meter lång atlantisk stör.
Peder Winstrups mumie skriver om tuberkulosens historia
En genetisk studie av små förkalkningar som hittades i lungorna på lundabiskopen Peder Winstrups mumie visar att sjukdomen tuberkulos inte är äldre än cirka 6000 år och inte 70 000 år som tidigare antagits. Den extremt välbevarade arvsmassan från tuberkulosbakterien berättar att människan inte drabbades av tuberkulos innan hon blev jordbrukare.
Utlysning av två doktorandtjänster i antikens kultur och samhällsliv respektive historisk arkeologi
2020 års stipendier ur Anders Althins stiftelse
Vårt förhistoriska arv på väg att raderas ut
Första gången man gjorde utgrävningar kring Ageröd var på 1940-talet. Då hittade Lundaarkeologer en stor boplats från jägarstenåldern, daterad till för cirka 8700–8200 år sedan.
Kenth Hansen spikar sin avhandling i historisk arkeologi
”Medeltida stadsaristokrati: världsligt frälse i de skånska landskapens städer.”
Arkeologisk turiststråk växer fram i järnåldersmänniskornas spår
Efter ett och ett halvt år börjar det arkeologiska EU-samarbetet ArcheoBalt bära frukt. Projektet, som ska ta fram en arkeologisk rutt i södra Östersjöområdet, har gjort att arkeologerna vid LU funnit nya vägar att förmedla Uppåkras historia och arkeologiska skatter.
Partikelacceleratorer avslöjar nya detaljer om kulturarvet
De nya forskningsanläggningarna i Lund, MAX IV och ESS, erbjuder kraftfulla analyser och en upplösning ner på atom- och molekylnivå.
Penelope Davies - Ny gästprofessor vid institutionen
Gribshunden excavation Brendan Foley, Brett Seymour
Tema för det tionde numret av Gränsløs är skeppsvraket Gribshunden, även kallat Griffen, Gripen och Gripshunden, dess kontext och dansk-svenska kopplingar.
Stort RJ anslag till Maria Nilsson!
Avkodande av det förflutna: en studie av gåtfulla märkningssystem, deras skapare och betydelser
Anders Althins Stiftelse delar ut 100 000 kr
Fil. mag. Paul Eklöv Pettersson, Arkeologiska institutionen, Lunds Universitet och Fil. mag. Joen Loeffler, Historiska museet vid Lunds universitet, tilldelas 60 000 kronor för projektet ”Sammanställning av opublicerade forskningsresultat kring undersökningarna av Ales stenar”.
Antikens kultur och samhällsliv firar 110 år 18 september!
Välkommen på jubileumsseminarium!
Spektakulära fynd under utgrävningen av Gribshunden
Ett internationellt team av bl.a. danska, svenska amerikanska och brittiska forskare har under tre veckor gjort utgrävningar på det kungliga flaggskeppet Gribshunden (1495).
Silk in Ancient Greece and its Resonance An International Symposium, 19-22 September 2019
Silk in Ancient Greece and its Resonance, organized by the Swedish Institute at Athens, Lund University, ARTEX textile research centre and Piraeus Bank Group Cultural Foundation.
– Jag älskar nördighet
Agneta Ormes är fantasyförfattaren och före detta SF-bokhandlaren som gillar att organisera och rensa ut. Nu jobbar hon som studievägledare på Institutionen för arkeologi och antikens historia.