
Tolv nya gravar upptäckta i Gebel el Silsila i Egypten
Den svenska arkeologiska expeditionen till Gebel el Silsila i Egypten, som leds av Maria Nilsson och John Ward, har upptäckt tolv nya gravar från den artonde dynastin (1550–1290 f. Kr.).

Erika Rosengren och Helene Wilhelmsson tar emot stipendier ur Anders Althins stiftelse
På fredag tar Erika Rosengren och Helene Wilhelmsson, forskare vid Lunds universitet, emot stipendier ur Anders Althins Stiftelse på Lunds universitets historiska museum.

Temakväll om Uppåkra!
Måndagen den 17/10 kl. 18-20, Malmö Stadsbibliotek.

Forskare rekonstruerade vackert hus i Pompeji med hjälp av 3D-teknik
Genom att förena traditionell arkeologi med 3D-teknologi har forskare vid Lunds universitet i Sverige rekonstruerat ett hus i Pompeji så som det såg ut vid Vesuvius vulkanutbrott för många tusen år…

Så inleddes människans tidsålder i Skåne redan på järnåldern!
Arkeologin är kanske den vetenskap som hunnit dra störst nytta av mötet mellan disciplinerna. En fascinerande ny avhandling visar hur antropocen – människans tidsålder – såg ut i skånska Uppåkra på…

Barn skickliga keramiker under bronsåldern visar ny arkeologisk metod
Den nya metoden hantverkstolkning av keramik visar att barn redan i 9-årsåldern under bronsåldern kunde vara mycket skickliga hantverkare. Detta var en av de upptäckter som gjordes i en ny avhandling…

Konflikt temat för årets Humanist- och teologdagar 8–9 april
Varför spelar identitet en viktig roll i mobiliseringen för krig? Varför morrar, ylar och fräser katter när de är arga? Och är den nya trenden att byta, dela och låna helt konfliktfri? Under…

Arkeologi vid LU främst i Norden i QS World University Ranking
Arkeologi i Lund rangordnades på plats 38 i QS World University rankning per ämne. Att QS rankar ämnet Arkeologi är nytt för i år. I Lund är det tre andra ämnen som ligger på QS topp 50-lista -…

Rutten fisk tecken på bofasta samhällen i Norden lika tidigt som i civilisationens vagga
Osteologen Adam Boethius vid Lunds universitet har gjort världens äldsta fynd av masslagrad fermenterad fisk utanför Sölvesborg i Blekinge. Fyndet förändrar bilden av vår förhistoria – det fanns…

Arkeologen Maria Nilsson fann 3400 år gammal sandstensfamilj i Gebel Silsila
Det enda svenskledda arkeologiska projektet i Egypten, som leds av Maria Nilsson från Lunds universitet, gjorde strax före jul nya unika fynd. Forskningsteamet fann sex stycken 3400 år gamla statyer i…

Humanistiska fakultetens hedersdoktorer 2016
Brittiske Shakespearekännaren Michael Dobson och danske arkeologen Jens Vellev har utsetts till Humanistiska fakultetens hedersdoktorer 2016. Båda har varit generösa inspiratörer för studenter och…